Cuma mahallesi Koruma ve Yaşatma Derneği ve vatandaşların katkıları ile İmece usulü yapılan Dedebağ Dedesi Keşkek hayrı bu yıl da binleri ağırladı. Bir gün öncesinden başlayan hazırlıklar gece sabaha kadar sürdü. Kaymakam Güher Sinem Büyüknalçacı, Belediye Başkanı Mustafa Büyükyapıcı, İlçe müftüsü Murat Han Aksoy, vatandaşların el ele vererek birlik beraberlik içinde hayırda yapılacak keşkek ve turşu hazırlığına yardım etti. Başkan Büyükyapıcı ve Kaymakam Büyüknalçacı, vatandaşlarla birlikte kazanlarda pişirilen etleri tepsilerde kemiğinden ayırdı.
VALİYE ÖYLE BİR SARILDI Kİ
Sabahın ilk saatlerinden itibaren vatandaşların akın ettiği Dedebağı hayrına bin 200 kilogram et, bin 200 kilogram buğday kullanıldı. Yaklaşık 70 kazanda pişirilen keşkek sabah erken saatlerden itibaren hayra gelen vatandaşlara ikram edildi. AK Parti Aydın Milletvekilleri Mehmet Erdem, Mustafa Savaş ve İl başkanı Ömer Özmen ile İlçe Başkanı Fuat Meriç’inde katıldığı hayıra Aydın’da yeni atanan Vali Yavuz Selim Köşger de katıldı. Karşılama esnasında kaymakam Büyüknalçacı'nın evine gelip bir fincan acı kahvesini içmesini isteyen 87 yaşındaki yaşlı dede, Vali Köşger'inde boynuna sarılıp sımsıkı kucaklaması dikkat çekti. Aniden boynuna sarılan yaşlı dede uzun süre sarılmayı bırakmayınca Valinin şaşkın bakışları objektiflere yansıdı. Yaşlı dede, “Evladım buraları yaptırdın. Allah senden razı olsun. Birde şu barajımızı el atıversen” dedi. Şaşkınlığı yüzünden okunan Vali Köşger neye uğradığını şaşırmış vaziyette yaşlı adamı dinlemesi ilginç görüntülere sahne oldu.
KAZANLARIN BAŞINA GEÇİP KEŞKEK DÖVDÜLER
Vali Köşger, protokolde kendisine ikram edilen hayır keşkek ve turşudan yedi. Bir taraftan da okunan Kur'anı Kerim tilaveti ardından semazen gösterilerini izleyen Vali Köşger, daha sonra Kaymakam Güher Sinem Büyüknalçacı ve Belediye Başkanı Mustafa Büyükyapıcı ile birlikte keşkek kazanlarının başına geçip keşkek dövdü. Böylesi bir geleneğin 735 yıldır devam etmesi demek birçoğu ülkenin 150-200 yıl ömrü olurken, bu Anadolu topraklarında ne kadar büyük bir medeniyetin yaşadığının bir göstergesi olduğunu vurgulayan vali Köşger, “Türk milleti geleneklerini örf adet ve ananelerini yaşatmış. Karacasu Halkı da Ataları’nın geleneklerini hiç bozmadan yaşata gelmiştir. Allah birlik beraberliğimizi, kardeşliğimizi hiç bozmasın. Barış ve kardeşlik içinde daha nice 735 seneler nasip etsin” dedi.
"HAYIR BAHANE DOSTLUK ŞAHANE"
Belediye Başkanı Mustafa Büyükyapıcı, 735 yıldır devam eden geleneğin ender görülen bir gelenek olması bakımından çok büyük önem arz ettiğini vurgu yaptı. Aydın ve çevresindeki il ve ilçelerden binlerce vatandaşın akın ettiği Dedebağ keşkek hayrına ev sahipliği yapmaktan büyük onur ve gurur duyduğunu ifade eden Başkan Büyükyapıcı, bu hayra gerek maddi gerekse ayni emeği geçen tüm vatandaşlara teşekkür etti. Büyükyapıcı, “Hayır bahane dostluk şahane. Hayır sayesinde uzaktaki yakındaki insanlar bir araya gelip özlem gideriyor. Gönülleri birleştiren birlik ve beraberliğin sağlandığı bu hayrımıza yakında uzaktan gelerek bizleri onurlandıran tüm dostlarımıza teşekkür ediyorum” diye konuştu. Kur-anı Kerim tilaveti okunduğu sırada kaymakam Güher Sinen Büyüknalçacı'nın başını bir tülbentle örtmesi de gözden kaçmadı.
KOVALARLA EVLERE KEŞKEK TAŞIDILAR
Keşkek yemeye gelen vatandaşların, beraberinde kap kaçak getirip evlerine de kovalar dolusu keşkek götürmesi dikkati çekti. Keşkek yemeden dönenlerin de olduğu öğrenilirken, bazı vatandaşlar bu durumu yadırgadıklarını belirterek, “Gelen misafirler aç kalıyor. Keşkek yemeden dönenler de oluyor. Burada yedikten sonra birde eve götürmek büyük ayıp. Hayra gölge düşürüyorlar” şeklinde yorumlarda bulundular.
Yorum yazarak Aydın Yeni Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Aydın Yeni Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Anadolu Ajansı (AA), İhlas Haber Ajansı (İHA), Demirören Haber Ajansı (DHA) tarafından servis edilen tüm haberler Aydın Yeni Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Aydın Yeni Haber değil haberi geçen ajanstır.
Şimdi oturum açın, her yorumda isim ve e.posta yazma zahmetinden kurtulun. Oturum açmak için bir hesabınız yoksa, oluşturmak için buraya tıklayın.
Yorum yazarak Aydın Yeni Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Aydın Yeni Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Anadolu Ajansı (AA), İhlas Haber Ajansı (İHA), Demirören Haber Ajansı (DHA) tarafından servis edilen tüm haberler Aydın Yeni Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Aydın Yeni Haber değil haberi geçen ajanstır.